www.ismakogie.nl

Deze maand begint de lente. De dagen worden langer en het weer zachter. De trekvogels komen weer terug en gaan nestjes bouwen. Knoppen worden geboren en de voorjaarsbloemetjes steken hun kopjes op. De manier waarop zij dit doen lijkt op de Ismakogische lengtestrekking. Probeer dit eens na te doen, ‘voeten naar de grond en kruintje omhoog’. Hier word je vrolijk van, net als van de lente, die ook inspireert tot meer naar buiten gaan en bewegen. In deze nieuwsbrief staan meer van dit soort effecten. We hopen dat je belangstelling voor Ismakogie door het lezen groeit.


Jeanne Albers (foto), vakdocent in de Ismakogie
Sinds 1991 ben ik schoonheidsspecialiste en in 1992 is Ismakogie op mijn pad gekomen. In 1996 ben ik les gaan geven in groepen in mijn praktijk en vanaf 2006 ben ik verbonden als docent in de ismakogie aan de opleiding. Jaarlijks woon ik de internationale seminars in Wenen bij, de bakermat van de Ismakogie. Ismakogie bevordert onze schoonheid met het langzaam opbouwen en even zo langzaam terug laten vloeien van de spierspanning van spiergroepen van de voeten tot en met het hoofd/gezicht en omgekeerd. Een gezond en natuurlijk gevoel van schoonheid heeft ons iets te vertellen: de schoonheid van de natuur, van aandacht, van balans, van ritmisch vloeiend bewegen, van een natuurlijke, duurzame facelift, van een goede houding, een ‘natuurlijk’ rechte wervelkolom en van de mens als eenheid. Deze manier van bewegen heeft een positieve invloed op onze huid, ons energiesysteem, onze hersenen, ons lichaam en onze geest.
Ismakogie, een levensfilosofie voor op elk moment van de dag, wordt een deel van jezelf en dit wil ik graag uitdragen.
Kijk voor informatie op: www.ismakogie.nl

Boek: Bedankt, Verhalen over borstkanker & het verwerkingsproces   Auteur: Monique Motshagen, docent Ismakogie
Zo nu en dan schrijf ik een artikel voor een tijdschrift. Toen ik de diagnose borstkanker kreeg, wilde ik het hele proces opschrijven, voor mezelf maar ook voor anderen die dit moeten meemaken. Bij behandeling met chemokuren zijn de cellen in je lijf beschadigd en die moeten weer helemaal herstellen. Dit proces verloopt voor iedereen verschillend. Ik was al mijn energie kwijt en supergauw moe, dat duurde erg lang. Mijn houding was totaal veranderd. Doordat ik bang was, verkrampte ik en dook als het ware ineen. Gelukkig heb ik ismakogie collega Astrid Barlag bij mij in de buurt wonen. Ik vroeg haar mij te helpen omdat ik nog geen 5 minuten kon bewegen. Na een aantal keren kon ik het weer 20 minuten en na verloop van tijd weer 1 uur en meer volhouden. Met veel oefenen thuis, met Astrid en natuurlijk het trainen in het ziekenhuis ging het steeds beter. Inmiddels zijn mijn ervaringen in een boek uitgegeven: ISBN 9789402222876
Kijk voor informatie op: www.bedankt, verhalen over borstkanker

Nationale traploopweek 11 t/m 15 april van Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds Nederland heeft de redactie benaderd met de vraag om bekendheid te geven aan de campagne ‘Nationale Traploopweek’. Het fonds stimuleert wetenschappelijk onderzoek en campagnes om meer te bewegen. De achtergrond hiervan is dat onze maatschappij ingericht is op zitten wat erg ongezond is. Zitten draagt bij aan het oprukken van diabetes want bewegen is essentieel voor je suikerstofwisseling. Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders krijgt diabetes type 2 en de helft van de bevolking krijgt een voorstadium ervan. Met deze campagne richt het Diabetes Fonds zich op bedrijven want traplopen is makkelijk in te bouwen in je dagelijkse werkzaamheden. Deze uitgangspunten onderschrijven wij van harte en we werken graag hieraan mee door de traploopweek in de lessen aan de orde te stellen en cursisten te vragnen dit door te vertellen.
Eerder werkten we mee aan een interview van de Margriet over actief zitten. Het artikel 'Kom van de bank' is te lezen op: www.Kom van de bank
Kijk voor informatie over de Nationale Traploopweek met een promotiefilmpje van ambassadeur prof. dr. Erik Scherder (foto) op:
www.nationale traploopweek

Elly Hoekstra in programma Kleppen met Klappe
Presentatrice Carole Klappe van het programma Kleppen met Klappe van Aladnafm ontvangt in haar informatieve programma elke week een andere gast. Op 29 februari was dit van 18.00 tot 19.00 uur Elly Hoekstra. Carole had nog nooit van Ismakogie gehoord en vroeg zich af wat het was. Elly vertelde dat je met Ismakogie van elke beweging die je toch al doet, een oefening kunt maken. Dat maakt de Ismakogie heel praktisch. Ismakogie pas je toe in je dagelijkse doen en laten. Het is niet zozeer een kwartiertje je oefeningen doen en dan ben je klaar. Ismakogie bouw je in in je leven. Carole gaf aan dat zij klachten heeft en daarom erg geïnteresseerd is. Elly vertelde verder dat Ismakogiedocenten goed naar de cursisten kijken om te zien hoe zij bewegen en dan tips geven wat zij beter zouden kunnen doen. Elly gaf als voorbeeld het gaan zitten en gaan staan. Hoe ben je gewend dat te doen en zou dat beter kunnen? Carole gaat in het vervolg anders zitten! Omdat er nog veel meer te vertellen is over Ismakogie, is er een vervolguitzending afgesproken.
Voor meer informatie: www.ellyhoekstra.comenwww.kleppen met klappe

Publiciteit in het tijdschrift De natuur uw Arts
Elly Hoekstra schrijft een serie artikelen in het tweemaandelijkse tijdschrift De Natuur uw Arts van De Stichting Natuurlijk Welzijn, het adviescentrum voor natuurgeneeskunde in Nederland. Deze stichting stelt zich ten doel informatie te geven over geestelijk en lichamelijk welzijn. Stichting Natuurlijk Welzijn heeft geen wetenschappelijke pretenties en tracht ten volle aandacht te schenken aan de ervaringswetenschap van niet erkende, maar wel gekende middelen en kennis. Het artikel in nr. 242 (maart/april 2016) gaat over 'de mond'.
Lees verder op: http://natuurlijkwelzijn.org/ Hier kun je ook een gratis kennismakingsexemplaar aanvragen. Zie ook www.ellyhoekstra.com

Ik kan meer dan ik had gehoopt
‘Voorvoet omhoog en weer naar beneden, zo kom je in een zachte cadans in de beweging’, en voor je het weet, wieg je ritmisch op en neer. Bij elke oefening die je doet, word je uitgelegd waar de oefening voor dient en vooral welke spierketting wordt aangezet. Deze taal had ik een paar jaar geleden, toen ik overstapte van de Oefengroep Bechterew naar Ismakogie, niet kunnen bedenken. Lang geleden werd bij mij de ziekte van Bechterew geconstateerd. Toen wilde ik gelijk al meer in beweging komen om de spieren sterker te maken, maar de gymoefeningen waren zwaar en zorgden voor meer spierpijn. Bij Ismakogie ervaar ik een holistische benadering van alle spieren. Alles staat met elkaar in verbinding en door de subtiele oefeningen worden de spieren langer en leniger gemaakt. Ook ben je bewuster bezig met de beweging door de ‘zachte’ manier. Door het huiswerk van onze enthousiaste docent vertaal je de oefeningen naar je dagelijkse bezigheden zoals (gaan) zitten, lopen en staan. Na een paar jaar merkte ik dat mijn spieren inderdaad sterker werden en dat ik meer kan dan ik had gehoopt.
Thera van Gemert, Ulft, 61 jaar

Op 28 mei en 11 juni workshops met introductie docentenopleiding
De dagen waarop de vereniging workshops organiseert met introductie van de docentenopleiding staan vooral in het teken van bekendheid geven aan Ismakogie. De gedachtegang is; als je weet hoe fijn Ismakogie is en wat het voor je doet, dan pas kun je zeggen: ‘Ik wil docent worden’.
De dagindeling is:
- Entree vanaf 10.00 uur
- Workshop 1 10.30 - 12.15 uur
- Informatie opleiding docent Ismakogie 12.15 - 13.00 uur
- Workshop 2 13.15 - 15.00 uur
Locatie op zaterdag 28 mei:
Hogeschool Windesheim, Campus 2-6, Lokaal: X0.17 (X-gebouw, begane grond) 8017 CA Zwolle
Locatie op zaterdag 11 juni:
De Vergadergalerie, Westeinde 29, 2512 GS Den Haag.
Kijk voor informatie en aanmelding op: www.ismakogie.nl

Op zaterdag 18 juni workshop Klachten ANS in Enschede/Boekelo
Je merkt het pas, als je er last van hebt, geldt zeker voor Klachten aan Arm, Nek en/of Schouders (KANS). Naast pijn geven klachten ook beperkingen in je dagelijkse activiteiten en zijn meestal werk, houding en beweging gerelateerd. Om klachten te verhelpen en te voorkomen speelt de afwisseling van je werkzaamheden, van je spierspanning en het ondersteunen van je lichaam door je bodemcontact een belangrijke rol. Onderwerpen die bij uitstek aan bod komen bij Ismakogie. De locatie is de tuin achter Herdenkingspark PuurOord, Strootmanweg 50, 7548 RB Enschede. Dit ligt in een prachtig ecologisch natuurgebied en is goed bereikbaar. De workshop is van 13.30 tot 16.00 uur en wordt verzorgd door Corry Westgeest.
Kijk voor informatie en aanmelding op: www.ismakogieCW.nl

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Nederlandse Anne Seidel Ismakogie Vereniging. Haar leden zijn docenten en leveren de berichten aan. De verspreiding gaat via het secretariaat en via leden/docenten naar cursisten en andere belangstellenden. Doorsturen van deze nieuwsbrief stellen wij op prijs. Wijzigingen kunnen het beste doorgegeven worden aan de afzender, klik op beantwoorden. Lukt dit niet, neem dan contact op met het secretariaat. Om je bericht te kunnen verwerken, is vermelding van je naam en adres noodzakelijk.

Corry Westgeest, eindredacteur
ismakogieCW@tiscali.nl - tel: 0031 (0)53 4763881

Volgende editie juni 2016

Tussendoor nieuws op de site: www.ismakogie.nl


Terug